Biografie

Marcel Reijans is één van Nederlands toonaangevende tenoren. Al sinds 1994 is hij actief op nationale en internationale podia in opera, oratorium en kamermuziek en zijn repertoire strekt zich uit van barok tot en met muziek uit de 21ste eeuw. Hij wordt geprezen om zijn vertolkingen van lyrische rollen in Mozart, Strauss en Wagner en hij zong in vele vooraanstaande operahuizen over de hele wereld: Brussel, Parijs, Barcelona, Amsterdam, Berlijn, Hamburg, Dresden, Baden Baden, Antwerpen, Genève, Lyon, Aix-en-Provence, Montpellier, Marseille, New York, Boston, Philadelphia, Palermo, Cagliari, Bologna en Luxemburg.

Lees volledige biografie

Biografie

Marcel Reijans is één van Nederlands toonaangevende tenoren. Al sinds 1990 is hij actief op nationale en internationale podia in opera, oratorium en kamermuziek. Zijn repertoire strekt zich uit van barok tot en met muziek uit de 21ste eeuw.
Hij wordt geprezen om zijn vertolkingen van lyrische rollen in Mozart, Strauss en Wagner en hij zong in vele vooraanstaande operahuizen over de hele wereld: Parijs, Barcelona, Amsterdam, Berlijn, Hamburg, Dresden, Baden Baden, Brussel, Antwerpen, Genève, Lyon, Aix-en-Provence, Montpellier, Marseille, New York, Boston, Philadelphia, Palermo, Cagliari, Bologna en Luxemburg.

Reijans zong meer dan 80 operarollen en beheerst een zeer divers repertoire. Zo gaf hij gestalte aan Don José in Carmen, Erik in Der fliegende Holländer, Narraboth in Salome, Matteo in Arabella, Max in Der Freischütz, Tamino in Die Zauberflöte, Grigory in Boris Godunov, Walther von der Vogelweide in Tannhäuser, Tom Rakewell in The Rake's Progress, Loge in Das Rheingold, Fenton in Falstaff, Chevalier de la Force in Dialogues des Carmélites, Le Prince Philippe in Yvonne, Princesse de Bourgogne, Anatol in Vanessa, Camille in Die Lustige Witwe, Candide in Candide, Andres in Wozzeck, Kudrias in Kát'a Kabanova, Paris in King Priam, Tristan in Le vin herbé, Don Ottavio in Don Giovanni en Ferrando in Così fan tutte.

Hij zong onder andere met het Chicago Symphony Orchestra, Boston Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Hong Kong Philharmonic, Dallas Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden, Birmingham Symphony Orchestra, NDR Sinfonieorchester, Concerto Köln, Göteborgs Symfoniker en Orchestre Philharmonique du Luxembourg.
Hij werkte samen met dirigenten als Yves Abel, Marc Albrecht, Daniel Barenboim, Bertrand de Billy, Frans Brüggen, Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Christoph Eschenbach, Peter Eötvös, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Hartmut Haenchen, Thomas Hengelbrock, René Jacobs, Philippe Jordan, Ton Koopman, Sir Simon Rattle, Seiji Ozawa, Edo de Waart, Simone Young en Jaap van Zweden.
In Nederland werkte Reijans met vrijwel alle professionele orkesten (o.a. Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdam Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, Orkest van het Oosten, Philharmonie Zuidnederland, Noord Nederlands Orkest) en zong hij vele rollen bij De Nationale Opera, Nederlandse Reisopera, Opera Zuid en de NTR ZaterdagMatinee.

Ook op het concertpodium is zijn repertoire zeer omvangrijk. Zo zong hij onder andere Hohe Messe en aria's en evangelist in Johannes Passion en Matthäus Passion (Bach), Messiah en La Resurrezione (Händel), Requiem, Krönungsmesse en Der Messias (Mozart), Die Schöpfung (Haydn), Symphony No. 9 (Beethoven), Elias, Paulus en Die erste Walpurgisnacht (Mendelssohn), Petite Messe Solennelle (Rossini), Faust Symphony (Liszt), Requiem (Verdi), L'Enfance du Christ (Berlioz), Messa di Gloria (Puccini), Te Deum (Bruckner), The Bells (Rachmaninov), Das Lied von der Erde (Mahler), Serenade for Tenor and Horn (Britten) en Child of our time (Tippett).

Na het voltooien van de studies Politicologie en Communicatiewetenschap studeerde Marcel Reijans in Amsterdam aan het Sweelinck Conservatorium van 1990 tot 1994. Daarna zette hij zijn studie voort aan het befaamde Curtis Institute of Music in Philadelphia, alwaar hij in 1996 zijn master of Music Degree in Opera behaalde. In de zomer van 1996 was hij Young Artist van het Merola Opera Program in San Francisco. In 1996 won hij het Cristina Deutekom Concours en in 1997 vertegenwoordigde hij Nederland bij de Cardiff Singer of the World Competition.

Naast zijn drukke solocarrière richtte Marcel Reijans in 2005 het vocale ensemble Frommermann op. Deze groep (vijf zangers, gitaar en piano) vertolkt een breed repertoire, variërend van Schubert tot en met cabareteske liederen uit het interbellum en moderne popsongs. Tot 2013 was Marcel Reijans zakelijk en artistiek leider en in die acht jaar groeide Frommermann uit tot een ensemble dat behoort tot de top van de Nederlandse kamermuziek op het grensgebied van lichte en klassieke muziek.

Marcel Reijans is senior docent en coördinator van de afdeling Klassiek Zang aan het Codarts Conservatorium van Rotterdam. Daarnaast leidt hij zijn eigen privé vocal studio genaamd “Studio Fritz”.

Hij was hoofdvakdocent Klassiek Zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen van 2017 tot 2019 en gaf masterclasses aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en bij het Peter de Grote Festival en het Orlando Festival.

Marcel Reijans was voorzitter van de Margreet Honig Foundation van 2019 tot en met 2021. Deze stichting zet zich in om de methodiek en filosofie van de internationaal vermaarde zangpedagoog Margreet Honig te faciliteren, propageren en documenteren door het organiseren van cursussen voor zangstudenten en -docenten.

Downloads

> English biography
> Nederlandse biografie

FOTO'S fotocredit: Rudi Wells

http://marcelreijans.com/wp-content/uploads/2017/11/MarcelReijans_RWF_5830c.jpghttp://marcelreijans.com/wp-content/uploads/2017/11/MarcelReijans-RWF_9667-full.jpg

Upcoming

04dec2:00 pmOPERA: TurandotDe Nationale Opera

06dec8:00 pmOPERA: TurandotDe Nationale Opera

No Events

+ More Dates
Image