Vocal Studio

Na mijn studies in Amsterdam, Philadelphia en New York heb ik fulltime rondgezworven als zanger: van San Francisco tot Brisbane en van Amsterdam tot Tokyo. Ik werkte op vier continenten en zong 80 operarollen in vooraanstaande operahuizen.

Na enkele jaren van zingen en reizen, kwam ook lesgeven en coachen in mijn leven. In het begin werd ik gevraagd voor een incidentele coaching door jonge studenten. Maar hoe meer ik het deed, hoe meer ik werd gegrepen door het vuur van lesgeven en coachen. Het zaadje was geplant en inmiddels geef ik al meer dan 20 jaar privé les. Ik heb verschillende masterclasses gegeven aan de conservatoria van Den Haag en Groningen. Ik heb vijf jaar lesgegeven aan het Peter de Grote Festival in Groningen en van 2017 tot 2019 was ik docent aan het Prins Claus conservatorium in Groningen. In 2016 werd ik benoemd tot docent aan het Codarts conservatorium van Rotterdam, waar ik inmiddels werkzaam ben als senior docent en coördinator van de vakgroep Klassiek Zang.

In de herfst van 2014 besloot ik al mijn coaching activiteiten te bundelen in mijn eigen vocale studio met de naam “Studio Fritz”. Geïnspireerd door Margreet Honig (mijn oude zangdocent, wereldberoemd zangpedagoog en huidige coaching mentor) ben ik bezig met het ontwikkelen van mijn eigen filosofie en kijk op zingen. Deze filosofie is vanzelfsprekend gebaseerd op al mijn eigen ervaringen in het werkveld van de afgelopen 30 jaar: op de eerste plaats als student in Amsterdam bij Margreet Honig, vervolgens als student in de USA bij Marlene Malas en Mikael Eliasen en tot slot als zanger beïnvloed door talloze dirigenten, regisseurs, coaches en medezangers die ik ben tegengekomen in het werkveld.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat goed lesgeven niet uit de lucht komt vallen, het komt je niet aanwaaien. Het vraagt veel tijd, investeringen en offers. Een goede zanger is niet vanzelfsprekend ook een goede docent. Het is een illusie om te denken dat men zijn eigen ervaringen en vocale prestaties op de bühne letterlijk kan overhevelen naar iemand anders. Elke student brengt zijn/haar eigen sterke en zwakke punten met zich mee, geen stem is dezelfde, geen psyche is dezelfde, geen mens is hetzelfde. De grote uitdaging is om een samenwerking te creëren tussen docent en student waardoor de student zijn/haar eigen stem kan vinden die voldoet aan het gezamenlijk geformuleerde vocale ideaal.

Dit vereist een actieve betrokkenheid van docent én student. De docent luistert, reflecteert, gidst en informeert. Maar de student zelf zal met hard werken, commitment, discipline en een grote liefde voor de muziek moeten onderzoeken wat voor hem/haar werkt. Bij deze gezamenlijke zoektocht speelt wederzijds vertrouwen, respect, openheid en kwetsbaarheid een belangrijke rol.

Toen voetbaltrainer Co Adriaanse werd geconfronteerd met de benoeming van voormalig stervoetballer Marco van Basten tot bondscoach zei hij het volgende : "Een goed renpaard is nog geen goede ruiter!". Als ik de analogie van het voetbal mag gebruiken: een goede zanger is nog geen goede docent! Ik zou deze uitspraak echter verder willen nuanceren en eraan willen toevoegen dat het hebben van bühne ervaring een grote bonus is voor een docent en dat dit niet mag worden onderschat. Je weet wat er als zanger van je wordt verwacht en wat je als professional moet doen om de klus te klaren: "You know what it takes to do the job and to deliver”.

Dit “professionele pragmatisme” heb ik vooral tijdens mijn Amerikaanse opleiding leren kennen en deze instelling heeft mijn beroepsopvatting sterk beïnvloed. Vakmanschap en professionaliteit zijn belangrijke voorwaarden voor een succesvolle carrière. Natuurlijk is het hebben van zangtalent een conditio sine qua non, maar vervolgens is het omzetten van dit zangtalent in vocaal vakmanschap en professioneel commitment de grootste uitdaging voor een student, waarbij het opbouwen van een goede en gezonde techniek een cruciale rol speelt. Aan al deze basisvoorwaarden kan en moet worden gewerkt door docent en student gezamenlijk. Vervolgens bepalen de schoonheid en de uniciteit van de stem én de inspiratie en de creativiteit van de zanger/zangeres tot welke hoogte een carrière zich kan ontwikkelen. In de afgelopen jaren hebben verschillende Studio Fritz concerten en masterclasses plaatsgevonden, zie “Archief Studio Fritz”.

Studio Fritz is vernoemd naar twee mannen die een belangrijke rol in mijn (vocale) leven hebben gespeeld. Op de eerste plaats mijn vader Frits Reijans. Hij was een zeer goede amateurzanger (bas-bariton) die in het Midden-Limburgse land bij mannenkoren soleerde. Ontelbare malen zong hij in mijn geboortedorp Koningsbosch het Ave Maria van Bach-Gounod voor pasgetrouwde bruidsparen tijdens de gebruikelijke toewijding aan Maria. Vanachter de vleesmachine in onze supermarkt vandaan toog hij op zaterdagmiddag rond half vier, gekleed in een blauwe stofjas, richting kerk. Via de zij-ingang in de kerktoren klom hij omhoog om naast het orgel staand het Ave Maria te zingen. Als de klus was geklaard, reed hij terug naar de winkel en nam zijn plaats achter de vleesmachine weer in. Dat hij een goede zanger was, bleek ook wel uit het feit dat de Maastreechter Staar (toen het beroemdste mannenkoor van Nederland) hem vroeg om lid te worden. De reis vanuit ons dorp Koningsbosch naar Maastricht duurde in de jaren vijftig echter twee uur heen en twee uur terug. Met de fiets naar Sittard en dan met de trein verder naar Maastricht. Dat was vrijwel ondoenlijk voor een gewone hobby. Aldus bleef het voor mijn vader bij lokale bekendheid en hij had daar vrede mee. Hij was een rustige en introverte man en hij was blij als hij mensen gelukkig kon maken met zijn zingen.

Hoe anders was dat voor de andere Fritz. De Duitse tenor Fritz Wunderlich wordt beschouwd als een van de allergrootste tenoren ooit. Zijn stralende stem, technische perfectie en muzikaliteit maakten hem terecht tot een wereldster. Voor mij definieert hij het "tenor zingen", het Duits-Italiaanse belcanto, zo u wilt. In zijn korte carrière heeft hij ontzettend veel opgenomen en al die opnames vormen een niet aflatende inspiratiebron wat betreft toon, stijl, dictie, frasering, expressie. Wat jammer dat hij tragisch aan zijn einde kwam toen hij pas 36 jaar oud was. Telkens als ik naar hem luister, overvalt mij een groot gevoel van bewondering en ontroering.


VOLGENDE STUDIO FRITZ
T-DAY (TENOR DAY)

27 February 2022

ARCHIEF
STUDIO FRITZ Masterclasses & concerten

Contact Mr. Reijans
Image

Marcel Reijans is on the Codarts Rotterdam vocal faculty and as of September 2018 has been named head of the department.