Vocal Studio

Naast mijn solocarrière investeer ik veel tijd in het coachen van zangers en zangeressen. Ik geef al tien jaar privé zangles en meerdere keren heb ik als gastdocent masterclasses gegeven aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het Prins Claus Conservatorium van Groningen. Vijf zomers was ik docent aan het Peter de Grote Festival in Groningen. In de herfst van 2014 besloot ik al deze activiteiten te bundelen in "Studio Fritz".

Tijd investeren in coaching en ervaring opbouwen als docent is noodzakelijk, want lesgeven is een heel andere discipline dan zelf zingen. Het is een illusie om te denken dat men zijn eigen ervaringen en vocale prestaties op de bühne letterlijk kan overhevelen naar iemand anders. Elke student brengt zijn/haar eigen sterke en zwakke punten met zich mee en in de samenwerking tussen docent en student moet worden gezocht naar het eigen, persoonlijke geluid van de student dat voldoet aan het gezamenlijk geformuleerde vocale ideaal. Dit vereist een actieve betrokkenheid van de docent én van de student. De docent luistert, reflecteert, gidst en geeft informatie, maar de student zal het zelf moeten doen en met veel inzet en open vizier moeten onderzoeken wat voor hem/haar werkt. Bij deze gezamenlijke zoektocht speelt, zo heb ik gemerkt, wederzijds vertrouwen, openheid en kwetsbaarheid een belangrijke rol.

Voetbaltrainer Co Adriaanse zei het al toen hij werd geconfronteerd met de benoeming van voormalig stervoetballer Marco van Basten tot bondscoach: "Een goed renpaard is nog geen goede ruiter!". Als ik de analogie van het voetbal mag gebruiken: een goede zanger is nog geen goede docent! Het hebben van bühne ervaring mag echter ook niet worden onderschat. Sterker nog, ik zie het als een groot voordeel. Je weet wat er als zanger van je wordt verwacht en wat je als professional moet doen om de klus te klaren: "You know what it takes to do the job". Deze “professionele zakelijkheid” heb ik tijdens mijn Amerikaanse opleiding leren kennen en deze instelling heeft mijn beroepsopvatting sterk beïnvloed. Vakmanschap en professionaliteit als belangrijke voorwaarden voor een succesvolle carrière. Natuurlijk is het hebben van zangtalent een conditio sine qua non, maar vervolgens is het omzetten van dit zangtalent in vakmanschap en professionaliteit de grootste uitdaging voor een student, waarbij het opbouwen van een goede en gezonde techniek een cruciale rol speelt. Aan al deze basisvoorwaarden kan en moet worden gewerkt. Vervolgens bepalen de schoonheid en de uniciteit van de stem én de inspiratie en de creativiteit van de zanger/zangeres tot welke hoogte een carrière zich kan ontwikkelen.

Twee maal per jaar geven de studenten van Studio Fritz een openbaar concert voor vrienden en bekenden, waarbij ook algemeen publiek van harte welkom is. Doordat het concert voor de pauze het karakter van een masterclas heeft, krijgt het publiek een kijkje in de vocale keuken. Men kan zien en horen waaraan en hoe wordt gewerkt tijdens zangles. Aandachtspunten als techniek, interpretatie, stijl, muzikale en fysieke expressie passeren de revue. Na de pauze wordt het een echt concert en zingt elke deelnemer nog een aantal stukken. Het repertoire is volledig vrij: opera, oratorium, lied, musical, cabaret, populaire liederen.

De eerste uitvoering van Studio Fritz was op 23 november 2014. In Studio H67 in de Spaarndammerbuurt van Amsterdam begeleidde Maarten Hillenius tenor Jan Lodewijk Eshuis en bariton Daniel Vecht. Op 20 juni 2015 vond Studio Fritz II plaats, ook ditmaal in Studio H67. Vijf tenoren (Erik Janse, David du Crocq, Jan Lodewijk Eshuis, Simon Eerbeek, Maarten Stevens) en bariton Jeroen Spitteler werden begeleid door Maarten Hillenius en Johan Lemmen. Voor Studio Fritz III verhuisden we naar het centrum van Amsterdam. In De Tamboer op de Overtoom gaven op 17 januari 2016 vijf tenoren (Jan Lodewijk Eshuis, Erik Janse, David du Crocq, Simon Eerbeek, Maarten Stevens) en bariton Jeroen Spitteler acte de présence. Bovendien verscheen voor het eerst alt-mezzo Ina Boersma ten tonele. Zij werden begeleid door Maarten Hillenius, Johan Lemmen en Frank van Merwijk.

Studio Fritz is vernoemd naar twee mannen die een belangrijke rol in mijn (vocale) leven hebben gespeeld. Op de eerste plaats mijn vader Frits Reijans. Hij was een zeer goede amateurzanger (bas-bariton) die in het Midden Limburgse land bij mannenkoren soleerde. Ontelbare malen zong hij het Ave Maria van Bach-Gounod voor pasgetrouwde bruidsparen tijdens de gebruikelijke toewijding aan Maria. Vanachter de vleesmachine in onze supermarkt vandaan toog hij op zaterdagmiddag rond half vier, gekleed in een blauwe stofjas, richting kerk. Via de zijingang in de kerktoren klom hij omhoog om naast het orgel staand het Ave Maria te zingen. Als de klus was geklaard, reed hij terug naar de winkel en nam zijn plaats achter de vleesmachine weer in. Dat hij een goede zanger was, bleek ook wel uit het feit dat de Maastreechter Staar (toen het beroemdste mannenkoor van Nederland) hem vroeg om lid te worden. De reis vanuit ons dorp Koningsbosch naar Maastricht duurde in de jaren vijftig echter twee uur heen en twee uur terug. Met de fiets naar Sittard en dan met de trein verder naar Maastricht. Dat was vrijwel ondoenlijk voor een gewone hobby. Aldus bleef het voor mijn vader bij lokale bekendheid. Hoe anders was dat voor de andere Fritz. De Duitse tenor Fritz Wunderlich wordt beschouwd als een van de allergrootste tenoren ooit. Zijn stralende stem, technische perfectie en muzikaliteit maakten hem terecht tot een wereldster. Voor mij definieert hij het "tenor zingen", het Duits-Italiaanse belcanto, zo u wilt. In zijn korte carrière heeft hij ontzettend veel opgenomen en al die opnames vormen een niet aflatende inspiratiebron wat betreft toon, stijl, dictie, frasering, expressie. Wat jammer dat hij tragisch aan zijn einde kwam toen hij pas 36 jaar oud was. Telkens als ik naar hem luister, overvalt mij een groot gevoel van bewondering en ontroering.


VOLGENDE STUDIO FRITZ
MASTERCLASS & CONCERT

herfst 2019
locatie: Amsterdam

ARCHIEF
STUDIO FRITZ Masterclasses & concerten

Contact Mr. Reijans
Image

Marcel Reijans is on the Codarts Rotterdam vocal faculty and as of September 2018 has been named head of the department.
He is also on the vocal faculty of the Prins Claus Conservatorium of the Hanzehogeschool Groningen.